Gå til hovedindhold

Torveporten 2
2500 Valby

CVR. 25652991
Tlf.: 8888 7600

Inspiration

Bliv klogere på din motivation 

Af Imran Rashid, speciallæge i almen medicin og forfatter til bogen “Sunde vaner - skabt med vilje” 

Motivation kan ses som selve grunden til, at du i det hele taget vil i gang med at ændre på dine vaner. Tit og ofte er den rette grund til at ændre vaner nemlig også den væsentligste årsag til om du lykkes med det på den lange bane – eller om du ender med at fejle, når det begynder at blive for hårdt.  

De to slags motivation 

Motivation kan man principielt set inddele i to typer. Den, der kommer indefra og den, der kommer udefra:

  • Ydre motivation er ting som:
    Vægttab, social anerkendelse, status, konkurrence, ros, kortsigtede belønninger, penge, fordele, forfremmelser osv.  
  • Indre motivation er ting som:
    Formål, tilhørsforhold, social kontakt, mestring, læring, tilfredshed osv.  

Forskellene på de to typer kan være svære at skelne mellem, men alligevel kan man groft sagt sige, at de mennesker, der er motiverede udefra typisk jagter et resultat, mens indre motiverede mennesker snarere vil være i gang med at skabe en proces. Med andre ord så er ydre motivation typisk noget, som du kan måle, mens den indre motivation er noget, som du kan mærke.  
På mange måder kan man sige, at den verden vi lever i, konstant puster til vores målbarhed og får os til at jagte nogle idealer, der kan være svære at nå, medmindre vi bare lige køber et givent produkt eller gør noget særligt for at nå det.

Men en sådan kultur gør også, at man konstant ender med at gå rundt med en følelse af at fejle og ikke føle sig god nok, fordi målene hele tiden bliver flyttet længere og længere væk – eller måske ligefrem er uopnåelige? For hvornår er du egentlig perfekt nok?
Derfor er indre motivation et langt bedre og mere skånsomt udgangspunkt for vaneændringer, dels fordi det så bliver processen og de følelser, der opstår i dig undervejs, som driver dig. Lidt som en dynamolygte, hvor det jo er selve cykelturen, der lyser den op.  
 

Sådan skaber du bedst indre motivation 

De sidste 40 års forskning i motivation har vist, at der er 3 afgørende behov, som skal dækkes, for at man kan blive motiveret indefra. De tre behov er disse:  

  1. At vi føler, at vi udvikler os
    Den proces, som du indgår i, skal meget gerne være udviklende på en måde, hvor du kan se, men særligt mærke, at du gør fremskridt. Det kan eksempelvis sagtens være, at du kan se, at du kan løbe længere eller bliver i stand til at løfte tungere vægte, men hvis du så også i hverdagen begynder at kunne mærke mere energi eller mere glæde, så er det langt bedre for vanerejsen.  
     
  2. At vi har indflydelse på processen 
    Her er det vigtigt, at man selv føler, at man har indflydelse på det, man laver, så det ikke bliver en sur pligt, som andre måske har valgt for en. Det smarte er dog, at hvis man har følelsen af kontrol et sted i sin hverdag, så kan man bedre udholde en mindre følelse af kontrol andre steder. Eller med andre ord: hvis du har et krævende job, hvor du ikke bestemmer så meget, så bliver det lettere at udholde, hvis du for eksempel træner eller gør andre ting, hvor du har fuld kontrol.  

3. At vi føler os forbundne 

En af de største motiverende faktorer er, når vi gør noget sammen med andre mennesker. Det skaber nemlig dels en følelse af ikke at bære en byrde alene og samtidig være en del af et fællesskab, hvilket man kan komme ret langt med. Derfor er holdtræning, personlige trænere eller træningsmakkere ofte en rigtig god ide, da man derved vil have lettere ved at motivere sig.   

Godt begyndt er halvt fuldendt  

Når du har fundet den rigtige motivation, som er stærk nok til at få dig godt i gang og som samtidig er vigtig nok, til at du ikke giver op undervejs, så er den sværeste del nærmest overstået.  

Hvis du alligevel vil give motivationen en ekstra skalle, så kan ydre belønninger oveni hatten undertiden give det ekstra sidste skub, der holder dig i gang, selv når du er virkelig træt. Det kan være alt lige fra den ferie eller den taske, som du køber til dig selv, når du fx har holdt træningen 30 dage i streg eller lignende. Eller fortæl folk omkring dig, hvad du er i gang med, så får du lige pludselig en ekstra forpligtelse, der også kan hjælpe dig på vej.  

Inden du helt kan komme godt i gang, skal du lige have styr på en ting til. Nemlig dine nuværende vaner, som du er nødt til at forstå langt bedre, så de ikke pludselig trækker dig forsvarsløst tilbage i sofaen igen…  

Du kan læse mere om at skabe sunde vaner her.

Og du kan få mere at vide om hvorfor du kan blive gladere af at træne her.