Gå til hovedindhold

Torveporten 2
2500 Valby

CVR. 25652991
Tlf.: 8888 7600

Inspiration

Forhindringsfællesskab

I de rå omgivelser på Refshaleøen i København er 4500 mennesker samlet i sensommersolen. De skal klatre, svinge, hoppe og kæmpe sig vej gennem de 30 forhindringer, som udgør Nordic Race. Obstacle Course Racing, som disciplinen hedder, er blevet voldsomt populær i løbet af de seneste år. 

Af Camilla Boyhus Madsen

En kvinde i 20´erne står på et stillads og kigger ned på vandoverfladen, cirka fire meter under hende. Hun ser sammenbidt ud. Sandsynligvis nervøs ved udsigten til at skulle gribe fat i en lille trapez, svinge sig ud over vandet og lade sig dumpe i inden pendul-effekten gør, at hun ryger tilbage mod stilladset.

På hver side af hende er der andre der, uden betænkningstid, letter fra stilladset og når at positionere deres kroppe i et hovedspring eller endda i en saltomortale inden de bryder vandoverfladen. ’Big Swing’ hedder forhindringen, og den er hvad vandgraven er for Hubertusjagten i Dyrehaven. Her er underholdningsgaranti og en lind strøm af hujen og klappen undslipper tilskuerne.

Bag kvinden er stilladset fyldt med deltagere, der venter på, at det bliver deres tur til enten at blære sig med deres akrobatiske evner, eller blot håbe på, at maveplaskeren ikke slår alt luften ud af dem, så de kan svømme hen for enden af det lille bassin, som er en del af Refshaløens havneområde. Det er point of no return. 

I flere år har halv-maraton og maraton været den milepæl, som mange motionister havde som deres ultimative mål. Men de seneste år er OCR-løb også blevet mainstream.  Selvom OCR-løb har ry for at være hårdt - både fysisk og mentalt - har flere forskellige typer og aldersgrupper fået blod på tanden. 

”OCR er for alle, og især kvinderne har fået øjnene op for OCR de seneste år. Hvert år oplever vi en stigning i antallet af kvinder der deltager. I år udgør kvinderne over 40 % af de samlede deltagere”,
siger Martin Møller Palmberg, Race Manager - Nordic Race.

Hemmelige forhindringer og hestesko

40-50 mennesker er samlet i et område afgrænset af metalhegn. Det er deltagere i det næste heat, som venter på at få lov at gå ind i en container, hvorfra løbet starter. Containeren er adgangsporten til en stor lagerhal, hvor de første forhindringer gemmer sig. Arrangørerne har holdt det hemmeligt, hvilke strabadser deltagerne møder inde i hallen.  Den sitrende forventning når højdepunktet, da en dyb metallisk stemme tæller ned og man kan høre trykket fra fire store dyser, der sprøjter damp ud, da startskuddet lyder. Deltagerne starter bogstaveligt talt i røg og damp. 

Næste gang tilskuerne ser løberne er de på vej op ad en græsbeklædt vold. De bærer på store tykke trækævler og fra lang afstand ligner de arbejdsmyrer, der i en sirlig linje bugter sig op af bakken bærende på deres bytte. Lige her er det hver kvinde for sig selv. Men mange af forhindringerne er umulige at klare alene. I forhindringen ’Holy Field’ skal deltagerne op og ned gennem en rækker huller i en plade, der sidder to meter over jorden. Det er nu det gælder om at alliere sig med en, der vil give en hjælpende hånd.

”Det er hårdt at presse sig selv til de ting, man ikke tør. Jeg løber egentligt alene, men er en del af mit træningscenters-heat. Så der var heldigvis en sød dreng, der gav mig en hestesko ovre i ’Holy Field’,
fortæller Louise på 28 år, som løber Nordic Race for første gang.

Mange af deltagerne løber tydeligvis som del af en gruppe. De har ens trøjer på med enten et firmanavn eller navnet på deres træningscenter, og løber i flok, så de kan hjælpe og opmuntre hinanden undervejs. Selvom hver deltager får en individuel tid og hver deres medalje, så er der ved hver forhindring en gruppe deltagere, der trippende står og venter på, at bagtroppen er med. 

”OCR-løb en meget social sportsgren, et element som tiltaler mange. Man melder sig til som et team, og dét betyder, at man træner op sammen med andre, og man kæmper med og ikke imod hinanden på banen - medmindre man er elite-deltager,”
siger Martin Møller Palmberg, Race Manager - Nordic Race. 

Med maven mod muren

De fleste deltagere nærmer sig målstregen med svedigt hår og røde kinder, luntende med tunge ben. Det ville på sin vis have været mest rimeligt, hvis forhindringerne faldt i sværhedsgrad efterhånden som udmattelsen satte ind. Det er ikke tilfældet. 

Den allersidste forhindring inden der venter vand og medaljer ser næsten uindtagelig ud. Det er en 2,9 meter høj træmur. Øverst oppe er der et udhæng på 80 centimeter. Mange tager tilløb og forsøger at få fat i kanten. Enkelte lykkes, mens en del når at kaste deres krop mange gange mod muren før det går op for dem, at de behøver assistance. Andre har haft en makkerstrategi allerede inden løbet. 

Kammeraterne Sebastian Skov Iversen og Daniel Madsen er begge 19 år, og det er anden gang de løber Nordic Race sammen.

”Når man løber til Nordic Race er det megafedt at have en partner, så man kan hjælpe hinanden med de forhindringer som er virkeligt svære, og det er der mange af dem der er”,
siger Sebastian Skov Iversen og griner. 

Ved 17-tiden tynder det ud i bilerne på parkeringspladsen. Flere har hængt deres medalje op på bakspejlet. Det dinglende dødningehoved fortæller forbipasserende, at bilens fører har omfavnet smerten – ’Embrace the pain’ er Nordic Race’s slogan. Selvom løbet er for alle kræver det hård hud og mangel på højdeskræk – eller modet til at overvinde den.  

Faktaboks: Nordic Race har afholdt tre løb i år: Et i Hasle Bakker uden for Århus, et på Amager Strandpark, og årets sidste på Refshaleøen i København. Det samlede deltagerantal er + 15.000. Størstedelen, 42 %, af løberne er mellem 20-29 år gamle. Men løbet er også for andre aldersgrupper, f.eks. er hele 20 % af løberne mellem 40 og 60 år gamle.  Vi er partner med Nordic Race og har forhindringen Caps Climb, som er en klatrevæg udformet som et F og et W.