Gå til hovedindhold

Torveporten 2
2500 Valby

CVR. 25652991
Tlf.: 8888 7600

Inspiration

Online træning: Når sved og squat rykker hjem i stuen

Online træning er ikke nyt. Men nu hvor almindelige træningsrutiner er kastet over bord, så efterspørger flere de digitale træningsprogrammer. Det giver nye muligheder for at holde fast i de sunde vaner, men skærmfællesskabet mangler stadig virkelighedens sociale sammenhold.
 
Af Camilla Boyhus Madsen

Danskerne er ikke uvante med at omdanne stuerne derhjemme til træningslokaler. For 25 år siden fik Charlotte Bircow mange til at svede foran TV-skærmen med løftet om ’balder af stål’. Det var inden man kunne finde fitnesscentre over det meste af landet.  Her og nu er danskernes træning præget af en samfundsmæssig nødsituation på grund af COVID-19, som gør, at vi finder nye og alternative måder at bevæge os på. 

”Som følge af alle restriktionerne er mange udfordrede på deres træningsvaner, og her har mange glæde af online træning. Som i mange andre sfærer af livet lige nu, kan internettet være en støtte i at opretholde en hverdagsstruktur, der ligner den vi kender”, siger Anne Louise Fink, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet, som arbejder på et projekt om digital fitnesskultur. 

Den ændrede hverdag har ikke gjort danskernes træningslyst mindre. 
 
”Over 100.000 har benyttet sig af vores online træningsprogrammer. Det siger jo noget om, at vores medlemmer – og danskerne generelt – efterspørger måder at holde fast i de sunde vaner på”, siger Lars Erik Kristensen, vores Head of Concepts, som er ansvarlig for at udvikle nye digitale træningsprogrammer.  

Han ser både åbenlyse fordele og ulemper ved den online træning. 

Tilgængelighed vs. fællesskab

Som med alle andre digitale produkter, så giver online træning mulighed for at opfylde et behov her og nu. Hvis du har lyst til at lære nogle latin-dansetrin klokken 22 en fredag aften, så skal du ikke gøre andet end at tænde for skærmen. Til gengæld er der ikke nogen der opmuntrer dig eller ser, hvis du tiltusker dig en ekstra pause, for sofaen står jo lige ved siden af.
 
”Det sociale aspekt bliver ikke indfriet, når man træner hver for sig. Det handler både om at have en aftale i kalenderen og en forpligtelse over for ens træningsbuddy, men også følelsen af fællesskab er vigtig, når man mødes i centeret, som kan være med til at løfte ens humør i lige så høj grad som selve træningen”, siger Lars Erik Kristensen, vores Head of Concepts.

Regina Skøtt, som til daglig træner på forskellige hold i sit center i Vejle, har ikke tidligere prøvet online træning og er blevet positivt overrasket. 

”Træningen hjemme på stuegulvet kan også være hårdt og give sved på panden. Desuden har jeg prøvet helt nye typer af hold, som jeg er blevet stor fan af. Rent praktisk har jeg fundet ud af, at træning derhjemme faktisk godt kan lade sig gøre, til trods for at jeg bor i lejlighed og har en underbo, der skal tages hensyn til”, siger Regina Skøtt. 

Men hun føler ikke at online træning kan erstatte hendes normale træning i centeret. 

”Det er svært at kunne give sig 100 procent derhjemme. Man mangler holdgejsten, humøret og motivationen fra sin instruktør i centret. Det er bare noget helt andet at stå i holdsalen og blive holdt øje med, rettet på og presset på en anden måde, end når man er alene. Det er nemmere lige at tage en slapper derhjemme eller skrue ned for tempoet”, siger Regina Skøtt. 

Det digitale tag-selv-bord afspejles i virkeligheden

Populariteten af online træning er til dels nødvendiggjort at den samfundsmæssige situation, men samtidig er det også blot en acceleration af den igangværende digitale udvikling. 

Anne Louise Fink påpeger, at online træning forsøger at give folk det de savner, nu hvor de ikke kan træne i deres vante omgivelser.

”Online træning giver dig muligheden for at blive instrueret af nogen med en professionel baggrund og følge et program, man ikke selv har forudsætninger for at sammensætte. Træningstilbuddene på nettet er meget forskellige, men en del har karakter af at facilitere og skabe fællesskaber. På den måde forsøger de at afspejle træningskulturen som udspiller sig, når vi kan mødes i det offentlige rum”, siger hun. 

Omvendt gør den digitale udvikling os forvænte, når det handler om at vores individuelle behov er i højsædet. 

”Ligesom du på nettet kan vælge mellem et hav af videoer og personlige trænere at følge, så kan du i et center også tilpasse din træning dine egne personlige behov. Træningen i et center baseres mere og mere på en masse individuelle valg”, siger Anne Louise Fink, videnskabelig assistent, Syddansk Universitet. 

Fremtidens træning formes af den situation, vi står i lige nu. Vi vil gerne danse sammen med vores virtuelle instruktør, men det er alligevel sjovere, når vi kan grine med sidemanden der sveder lige ved siden af.