Gå til hovedindhold

Torveporten 2
2500 Valby

CVR. 25652991
Tlf.: 8888 7600

Inspiration

Skab sunde vaner med vilje

Af Imran Rashid, speciallæge i almen medicin og forfatter til bogen “Sunde vaner - skabt med vilje”

Hvis du er som de fleste mennesker, så vil du nok genkende behovet for indimellem at have lyst til at ændre på nogle af dine vaner. Et behov, der tit starter i det små. I starten tænker du måske ikke nærmere over din vane, men hvis du begynder at opleve en forskel imellem den måde, du lever på og den måde du godt kunne tænke dig at leve på, ja så stiger din motivation måske lige så stille.  

Det kan måske være, at du så småt begynder at lægge mærke til, at du har taget på, fordi dine madvaner er blevet lidt for usunde. Eller at du oplever at have for lidt energi i hverdagen på grund af dårlige søvnvaner eller måske oplever, at du har fået svært ved at koncentrere dig, fordi mobilen hele tiden drager. I alle tilfælde vil der altså være tale om, at du i hverdagen begynder at gøre noget, du gerne vil ændre på. Hvordan ændrer man så sine vaner bedst?  
For at kunne forstå det, giver det mening at starte med at kigge på, hvad en vane i det hele taget er.  

Hvad er en vane?  

Dine vaner er handlinger, som du typisk foretager dig uden at det kræver bevidste valg. De vil også ofte være bundet op på bestemte følelser, der udløses, når du udfører vanen og hvor det altså over tid kan blive behovet for følelsen, der styrer hvor stærk en vane bliver.  
 

Du kan for eksempel sagtens have en sød tand og vælge at spise slik hver fredag, uden at det bliver et problem. Men hvad nu, hvis du får trang til at spise slik, hver gang du er stresset, trist eller keder dig? Så er faren jo, at slikindtaget mere og mere overtages af dine følelsesmæssige behov i stedet for din vilje og at du derfor gradvist mister kontrollen.
Derfor forstår du måske også bedre, hvorfor det ikke giver mening at beskrive en vane som ”god” eller ”dårlig”, men at man mere bør se på vaner som handlinger, der dækker bestemte behov, men hvor handlingerne kan være mere eller mindre sunde for dit helbred. Hvis du for eksempel ryger, hver gang du er stresset, så kan det godt være, at nikotinen fra cigaretten medfører afslapning på den korte bane, men over tid skader det dine lunger.  

Sådan kommer du bedst i gang med at skabe nye vaner  

Det leder os så frem til nogle vigtige spørgsmål, som du bør stille dig selv, hvis du vil ud på en vanerejse, hvor du skal ændre en vane eller skabe en ny. Svarene på disse spørgsmål er nemlig afgørende for, om du kan lykkes med at komme godt ind i vanen.   

1. Er din nye vane vigtig nok for dig?  

Rigtig mange mennesker har lettere ved at komme i gang med en ny vane end at vedligeholde den. Derfor er det vigtigt, at du kommer i gang med din vane af de rette årsager. Her kan det være en gode ide at stille sig selv følgende spørgsmål: Hvor stærk er min motivation? 
Er det mon bare et løst nytårsløfte, som jeg ikke helt mener? Eller er det fordi, at jeg gerne vil i form, så jeg kan få mere energi ind i hverdagen og derved kunne passe mit arbejde bedre? Og hvor kommer ønsket om vaneændring fra? Er det indefra eller udefra? Det betyder nemlig enormt meget om du selv ønsker at ændre dine vaner – eller om det er andre, der har et ønske om, at du snart burde komme i form eller lignende.

2. Er det let nok at udføre din nye vane?  

Ting som motivation og viljestyrke kan svinge enormt i løbet af en almindelig hverdag. Derfor kan man med fordel planlægge, hvornår på dagen man ønsker at udføre sin nye vane. Lægger man en krævende vaneændring lige efter en lang arbejdsdag, så kan ens motivation måske godt være der, men viljestyrken er i stedet blevet opbrugt. Hvis man derimod lægger træningstøjet klart eller aftaler med en træningsmakker at komme i gang med at træne, så bliver det lidt lettere og dermed mere realistisk.   

Princippet består egentlig mere i at se på hvad, der står i vejen for at du kan komme godt ind i vanen, samt hvad, der kan hjælpe dig lettere på vej.  

3. Er det tydeligt nok for dig, hvornår du skal udføre din nye vane?  

Selvom man ikke skulle tro det, så er almindelig glemsomhed en af de største forhindringer for succesfulde vaneændringer hos mennesker. Det svarer nemlig til, at man misser en afkørsel på motorvejen, fordi man ikke lige så afkørslen eller måske kørte for stærkt. Du kan derfor med fordel ”tænke forud” og fx placere løbeskoene, frugtskålen eller vandflasken, så du ikke kan undgå at se dem og dermed øge chancen for at udføre den nye vane. Eller få hjælp af andre mennesker omkring dig og udstyre dem med en slags ”motivationsret”, så de kan sparke dig bagi og få dig i gang.  

Fokuser på rejsen frem for målet 

Det sidste råd, som jeg vil give dig i forhold til, hvordan du bedst kommer i gang med vanerejsen er ved at holde fokus på rejsen frem for målet.  
Vi mennesker har nemlig en tendens til at fokusere alt for meget på konkrete ting som X antal kilos vægttab, løbehastighed eller muskelstørrelse. Men derved risikerer vi også, at der opstår negative følelser, hvis ikke vi når vores mål hurtigt nok.  Derfor er en af de vigtigste ting, du bør gøre dig klart, at det mest af alt handler om at skabe en god hverdag, som du kan være i, hvor du ikke er for hård ved dig selv. En hverdag hvor den nye vane både giver dig en følelsesmæssig belønning, og med tiden bliver lettere og lettere at udføre og gøre til en naturlig del af den, du er.  
 

Du kan få mere at vide om hvorfor du kan blive gladere af at træne her.

Og du kan blive klogere på din motivation her.

 

Artiklen er baseret på bogen ”Sunde Vaner – skabt med vilje” af Imran Rashid.