Inspiration
Træning giver dig et skud lykkehormon
Uanset om du træner for at opbygge muskler eller forbedre din kondition, så påvirkes din hjerne også af din træning.
Af Jens Asbjørn Bøgen
Træning handler ikke kun om at tabe sig eller opbygge muskler – det kan også have stor betydning for dit mentale velvære.
For uanset hvad man træner for, så vil mange kunne nikke genkendende til, at humøret og det mentale overskud også bliver påvirket, når man har været ude at bruge kroppen.
Og faktisk er der en rent fysiologisk forklaring på, hvorfor nogle får det så godt, når de har trænet. Det forklarer Imran Rashid, der er speciallæge, forfatter og vaneekspert.
”Der frigives en masse endorfiner under træningen, som er kroppens naturlige lykkehormoner. De skaber en glædesfornemmelse og følelse af opstemthed. Men det, mange mennesker oplever som den dejligste fornemmelse, er den naturlige udmattelse, man får af at træne, og som typisk bevirker, at man sover bedre, føler sig mere afstresset og ikke mindst mere i balance, fordi man har fået brugt kroppen og samtidig givet hjernen en god pause.”
Umuligt at være sur, når man danser
Netop følelsen af glæde er med til at få studerende Camilla Starup, 27, til at trække i træningstøjet tre gange om ugen.
”Jeg bliver meget gladere og mere medgørlig for både mine medstuderende og min kæreste. Det giver mig simpelthen et lysere sind, når jeg har været afsted."
Hvis dagen bare har været skæv helt fra starten, så har det ofte været dansehold, Camilla har kastet sig over.
”Uanset om bussen har været forsinket, ens underviser ikke lige har været med en, og det generelt bare har været en presset dag, så kan man umuligt være sur, når man danser. Når man kommer ud af salen, er frustrationerne forsvundet fra hovedet, så man kommer ud med fornyet energi”, siger Camilla Starup.

Foto: Klaus Kronborg Hansen
Fremgang giver blod på tanden
Camilla Starup foretrækker holdene hos os, fordi de giver hende lejlighed til at tømme hjernen for dagligdagens bekymringer og lade sig føre af instruktøren. Men det er ikke alle, der har det sådan.
Hanne Frandsen, 65, oplever også træning som en genvej til mentalt velvære. Hun begyndte at styrketræne for 15 år siden og foretrækker at gøre det på egen hånd.
”Der skete nogle ting i mit liv, der gjorde, at jeg havde behov for noget nyt at fylde hovedet med. Så var der en veninde, der hev mig med til træning, og nu har jeg trænet seks dage om ugen i flere år”, fortæller hun.
Derfor var det også lidt af en udfordring for hende, da hun ufrivilligt måtte blive væk fra sit lokale center i Vejle pga. en hjernerystelse.
”Jeg savnede det virkelig den tid, jeg var væk. Det giver mig sådan et stort energiboost, når jeg kommer afsted til træning”, fortæller hun.

Foto: Frederikke Månson
Dvæl ved den gode følelse
En af de vigtige ting, der kan være med til at skabe vaner, er, at man begynder at udvise en større opmærksomhed i nuet.
”Hvis man ikke stopper op og dvæler i øjeblikket, så risikerer man, at man blot ræser videre til næste aktivitet uden at have følt belønningen ved aktiviteten i form af velvære eller afslapning, som jo er ekstremt vigtig for at øge chancen for, at man gentager sin træning”, forklarer Imran Rashid.
Og du kan faktisk give dig selv bedre mulighed for at blive bevidst om følelsen efter træning.
”Brug fem minutter efter din træning på at lave noget udstræk eller at gå lidt på løbebåndet. På den måde får du et lille afbræk, inden hverdagen kalder igen, og så kan det være nemmere for dig at huske den dejlige følelse, hvis du på et tidspunkt har brug for lidt ekstra motivation til at komme afsted for at træne”, foreslår Imran Rashid.
Du kan læse mere om at skabe sunde vaner her.
Og du kan blive klogere på din motivation her.